Hulladékfeldolgozó rendszerek

Tekintse meg a témához kapcsolódó galériánkat!

A témával kapcsolatos XX. Nemzetközi Köztisztasági Fórumon elhangzott előadásunk írásos anyaga ide kattintva elérhető!

A GÉPSYSTEM Kft. által gyártott hulladékfeldolgozó rendszerek a Megrendelő igénye szerint alkalmasak lehetnek kommunális hulladék, zöld hulladék, előválogatott hulladék, különböző ipari hulladékok, papírhulladék, illetve építési törmelék feldolgozására.

A hulladékfeldolgozó rendszerekhez gyártott gépeink:

     - Szállítószalagok
     - Láncos szállítópályák
     - Légosztályozók
     - Mágnesszalagok
     - Mágnesdobos szállítószalagok
     - Vibrációs adagolók
     - Sziták
     - Görgős konténerek
 

Kommunális hulladékfeldolgozó rendszereink általános működési elve:

Általában a cél a beérkező ömlesztett háztartási hulladék könnyű ill. nehéz frakciójának elkülönítése, illetve a fémek kiválasztása.  A háztartási hulladék mechanikai úton több frakcióra bontható és az így előkészített anyag fajtánként eltérő módon hasznosító, illetve minimalizálható a lerakásra kerülő maradék hulladék mennyisége. A mechanikai előkészítés az alábbi fázisokra bontható:

  1. A beérkező hulladék fogadása
  2. A hulladék feladása az aprítógépre
  3. Aprítás
  4. Mágneses szeparáció
  5. Rostálásos leválasztás
  6. Fajsúly szerinti válogatás
  7. Tüzelőanyag csomagolás
  8. A lerakásra kerülő anyagfajták konténerekbe gyűjtése elszállítása.

A mechanikai előkezelőbe a hulladék beszállítása tömörítő-lapos felépítményű gépjárművekkel, vagy az átrakóállomásokon keresztül préskonténerekben történik.  Mérlegelés után a hulladékot a mechanikai előkezelő csarnoképületébe szállítják, ahol a megfelelő méretű, pufferolásra is alkalmas tároló hely, illetve manipulációs tér biztosítja a folyamatos feladás lehetőségét.
Közvetlen feladás esetén a gyűjtőautókból a hulladékot a csuklótagos szállítószalagok valamelyikébe ürítik, ahonnét a rendszer megfelelő ütemben automatikusan adagolja azt az aprítógép  garatába. Amennyiben a hulladék közvetlen feladására valamilyen okból (pl. torlódás) nincs lehetőség, akkor azt a gyűjtőszalag mellett a deponálásra kialakított területre lehet üríteni. A deponált hulladékot tolólapos munkagéppel lehet a garatba adagolni. Megfelelő tárolókapacitással rendelkező deponáló-tér kialakítására azért is szükség van, mert a hulladék nem egyenletesen, hanem lökésszerűen 2-3 órás periódusokban érkezik az előkészítő műbe.

Az ömlesztett hulladék nagyobb méretű darabjai az aprítógépben kisebb méretű részekké darálódnak. Ezen eljárás következtében a hulladék szemcsemérete homogénebbé és a további előkészítő-eljárások számára könnyebben kezelhetővé válik. Az aprítás során főleg a nagyobb darabos hulladékok kisebb bútorok, ládák, rekeszek, illetve fa, műanyag, karton hulladékok mérete csökkenthető.

Mágneses (permanens), elválasztással az ömlesztett hulladékból kiválaszthatók a mágnesezhető fémek (nem mágnesezhető fémek kiválasztására is lehetőség van, de ez további aprítás után lehetséges). A leválogatott fémeket külön konténerbe hordja ki a mágnesszalag.

A fémek leválasztása után megmaradt hulladékot szemcseméret szerint válogatják. A rosta lyukméretének csökkentésével lehet a leválasztott anyag tisztaságát fokozni, viszont túl kicsi lyukméret esetén, a rostán fennmaradó anyag válik szennyezettebbé. A rostán áthulló anyag 70-90 %-a biológiailag bomló szerves hulladék. Ezt a frakciót a szita alatt elhelyezett konténer (vagy konténertöltő szalagrendszer) fogja fel, mely komposztálás után meddőhányók, hulladéklerakók, bányaterületek rekultivációjánál lehet hasznosítani. A rostán fennmaradó anyagot a feldolgozó rendszer a légosztályozóba küldi, ahol a végső frakcionálás történik.

A könnyű frakció a légosztályozó kamrájának alján levő ledobó nyílásba esik, a szállító levegő pedig elszívásra kerül. A nehéz frakció a beadó szalag dobja alá beépített garat nyílásán keresztül jut ki a gépből. Innen egy fix és egy kocsizó szalag segítségével egy konténerbe jut. A kocsizó konténertöltő szalag automatikusan teríti el az anyagot a konténerben.

A leválogatott éghető, könnyű frakciót igény szerint dolgozzuk fel. Lehetőség nyílik bálázásra, csomagolásra, vagy további finomaprítás után préskonténerbe való töltésre.

Az itt leírtak egy általános, teljes körű kommunális hulladékfeldolgozás során alkalmazott technológia fontosabb pontjai. Természetesen cégünk- a Megrendelő igényeinek megfelelően - más technológiájú rendszereket is tervez és telepít.